Predgovor

Ovu knjigu posvećujem svojoj supruzi Ani, kćerima Miji i Korini, obitelji te svim prijateljima koji su mi pružili podršku u teškim vremenima kada sam se najviše borio s mucanjem. Zbog Vas – razvio sam se u osobu koju prihvaćam i volim.

Prije svega, vrlo je bitno napomenuti da ovo nije stručna knjiga i ja nisam stručna osoba u ovom području. Ideja o knjizi rodila se jer smatram da, za učiniti male korake prema naprijed, ne treba pored sebe imati stručne osobe, već one koje će u Vaš život unijeti pozitivnu energiju.

Živjeti pozitivno korak je naprijed prema živjeti sretno i ispunjeno. Smatram da, ukoliko ste pozitivni ili se trudite biti, utoliko se puno lakše preskaču prepreke, ali, što je najbitnije od svega – puno se lakše podižete kada padnete. A padat ćete sigurno – puno puta.

Ova knjiga prvotno je napisana kao knjiga o borbi protiv mucanja i negativnih misli, ali može se primijeniti na bilo koji drugi problem s kojim se borite u životu. To nije knjiga koja će Vas izliječiti od mucanja ili s kojom ćete dobiti sve potrebne tehnike i odgovore za kontroliranje mucanja cijeli život. Glavna tema kroz knjigu jest mucanje jer i sâm sam mucao cijeli svoj život te sam ga, na kraju, pobijedio.

Kako sam ga pobijedio, moći ćete pročitati u nastavku ove knjige, ali zapamtite – značenje pojma „pobjeda“ uvijek se može protumačiti na više načina te ono ne mora značiti da sam u potpunosti prestao mucati. Što je za Vas pobjeda, trebali biste otkriti sami.

Također, jedan od bitnijih ciljeva pisanja ove knjige jest, kao osoba koja muca cijeli život, pobliže prikazati roditeljima djece koja mucaju kako mi razmišljamo o tom problemu te što volimo / ne volimo da nam se govori kada počnemo mucati. Puno je različitih scenarija koji se odvijaju u raznim fazama mucanja te većina roditelja jednostavno nije sigurna kako bi trebalo postupiti. Nadam se da će ova knjiga pojasniti takve situacije i pomoći roditeljima pristupiti tom problemu.

Nadalje kroz knjigu pozabavit ćemo se tematikom školovanja, puberteta i prijatelja; kako mi doživljavamo raznorazne situacije koje su drugima možda i banalne, ali nama su jako teške i iscrpljujuće.

Budući da ovo nije stručna knjiga ili knjiga pisana od strane stručne osobe za to područje, u knjizi nećete pronaći (barem ne u tolikoj mjeri) teorije i definicije o mucanju već isključivo osobna iskustva te iskustva drugih ljudi koji su se javili putem portala mucanje.com.

Za kraj, nadam se da će Vam se knjiga svidjeti i, što je najvažnije od svega – barem malo pomoći.

Ostati pozitivan ključ je svega!

1. Što je mucanje?Naprijed