10. Zaključak

Kao što i naslov knjige glasi – „Biti pozitivan ključ je svega”, takav će biti i zaključak. Da bismo uspjeli u svladavanju bilo kakvog psihološkog problema (što mucanje i jest), treba prvo krenuti od sebe i svojeg stava prema sebi i mucanju.

Koliko te mucanje koči u životu i obavljanju svakodnevnih radnji? Radiš li na poboljšanju svojeg govora? U današnje vrijeme postoji toliko puno stranica, grupa, knjiga na tu temu te, ako vam mucanje toliko jako smeta, uvijek možete otići na Internet te pronaći pregršt informacija o tome kako ga suzbiti ili barem smanjiti. Kao što smo i naveli, postoji toliki broj vježbi, ali najviše od svega potrebna je volja, pozitivan pristup te rad, rad i rad. Ponavljanje. Padanje. Puno padanja.

Ništa se ne može pobijediti bez da ste posrnuli nebrojeno puta, pa tako ni mucanje. Moj savjet jest, prije nego što krenete u rat mucanjem, poraditi na sebi i načinu kako ćete pristupiti toj borbi. Kao za puno toga u životu, ne valja pristupiti nečemu samo zato što se mora, nego treba pristupiti s puno volje, htijenja i želje.

Bez pozitivnog stava prema sebi i životu mucanje je jako teško, gotovo pa i nemoguće, pobijediti. Možda poneki i uspiju, ali vjerojatno oni nisu imali taj problem jako dugo ili u toj mjeri da im je mucanje „preuzelo” život.

Kroz sve te godine čitanja elektroničke pošte i poruka drugih osoba koje mucaju, upravo je to, ta pozitivna energija, nedostajala svima kao prvi i osnovni korak u njihovoj borbi. Neki su uspjeli te nam se javili da sad vide da je to ključ svega. Neki ju još uvijek traže, ali se ne predaju. Neki su ju našli, ali i dalje mucaju jer su shvatili da im mucanje (ili barem mucanje u toj mjeri) ne otežava život ni na kakav način.

U mnogim knjigama ta energija spominje se i kao ključ u suzbijanju ili pobjedi nad mucanjem. G. Lovett, autor jedne od najboljih (ako ne i najbolje) knjige o mucanju i tehnikama suzbijanja mucanja također je zaključio da je pozitiva ključ svega. U svojim tehnikama smatra da, dok pričamo, pažnja treba biti usmjerena samo na riječi koje dobro, razgovjetno kažemo, dok na sve ostale ni ne obraćamo pažnju. Tako treniramo svoj mozak, pozitivnim pristupom, da čuje samo riječi/rečenice izrečene na fluentan način, a sve ostalo ignorira.

Zato, okrenite se pozitivnom razmišljanju i sve ostalo doći će samo od sebe! Vježbajte govor, trenirajte mozak te budite sretni! Za kraj – jedna jako lijepa pjesmica koju sam napisao inspiriran pjesmicom “Words Won’t Come” Alana Pritcharda:

Iza svakoga osmijeha i suza
Kroz tihe misli dolazi nervoza.
Razgovor osmišljen dosta tečno
Završava tako da ga izgovaram vječno.
Toliko puno toga o meni možeš saznati,
Ali većina se neće ni potruditi.
Od misli do riječi vrlo je mali korak,
Ali moj govor postaje jako gorak.
Mucanje izbor moj nije,
U meni se vrlo dobra osoba krije.
Ali riječi često postanu veliki teret
I svaka moja rečenica totalni je preokret.
Uvijek znam jako dobro što želim reći,
Ali često se dobre priče moram odreći.
Ako me po govoru sudiš tako lako,
Gubitak tvoj bit će svakako.
Ima puno toga više o meni nego što riječi slože;
Jako dobroga prijatelja dobiti se može.
9. Pitanja i odgovori s portalaNazad