5. Prijatelji/Poznanici

Moram priznati da je ovo poglavlje jedno od posljednjih koje sam napisao jer je iznimno kompleksno i odnosi se gotovo na sve (prijatelje, roditelje i osobe koje mucaju). Zašto? Zato što je karakterni razvoj osobe i trasiranje životnog puta u velikoj mjeri određeno prijateljima kojima je osoba okružena u životu. Prijatelji su toliko moćna varijabla u životu svake osobe da, uz sav trud roditelja da budu što prisniji sa svojom djecom, i dalje mogu promijeniti/odrediti put kojim će osoba „putovati“ kroz život.

Rekao bih da je najvažnije da ovo poglavlje pročitaju osobe koje mucaju, ali je vrlo bitno i za ostale sudionike u njihovom životu.

Roditelji & prijatelji

Roditelji osoba koje mucaju imaju vrlo bitnu ulogu u predškolskoj i školskoj dobi djeteta. Već sam nebrojeno puta napomenuo kako je komunikacija roditelja i djeteta najbitnija u zdravom i pravilnom odnosu, pa tako i u ovom poglavlju stavljam komunikaciju ispred svega. Znate da Vam dijete muca – morate se pobrinuti saznati tko su najbolji prijatelji Vašeg djeteta i kakav odnos imaju s njim. Osim toga, jako je dobro znati i kakav odnos Vaše dijete ima s drugom djecom.

Od rane dobi naučite dijete na ritual, tj. naviku pričanja s Vama kada se vrati iz škole/vrtića. Prva stvar koja je preporučljiva jest razgovarati s djetetom kada se vrati kući o tome kako je provelo dan u školi/vrtiću:

 • kako je provelo dan;
 • koji je događaj danas bio najbolji;
 • koji događaj nije bio baš dobar;
 • s kim se dijete igralo;
 • jesu li mu prijatelji bili u školi (navedite one koje znate);
 • s kim se igralo pod odmorom, koja je igra bila u pitanju, kako je protekla;
 • ostali događaji (ručak, zadaća i slično).

Naravno, nemojte pristupiti pitanjima kao da ste u sobi za ispitivanje, već ispitujte kroz šalu, igru te djelujte zainteresirano za sve što priča. Uvijek je dobro ubaciti komentare kao „Jao, igrali ste to, mi to nikada nismo igrali, da sam barem ja to imao kao mali“, koji će doprijeti do Vašeg djeteta kao signal da rade nešto posebno i super pa će Vam sljedeći put o tome pričati s više entuzijazma.

Kako razgovor bude tekao, tako ćete moći prepoznati neke situacije u kojima se dijete našlo te ubaciti još neko dodatno pitanje na tu temu te, možda, prepoznati da je došlo do manjeg/većeg izrugivanja govora ili slično. Ako prepoznate takve situacije, probajte doći do imena djeteta kako biste znali za ubuduće. Nemojte krivo shvatiti, to ne radite da biste stvorili negativnu sliku o drugom djetetu, već samo zato da biste znali, ako se ruganje pogorša ili prevrši mjeru, ima li Vaše dijete problema s individualnim ili grupnim izrugivanjem u školi te na koji ćete način pristupiti rješavanju takve situacije.

Djeca su u osnovnoj školi i vrtiću zaigrana i ne razumiju najbolje što znači povrijediti druge te nemojte bilo kakvo izrugivanje u toj dobi uzimati osobno ili si dopustiti misliti kako je drugo dijete pokvareno ili zlobno jer gotovo sigurno nije. Djeca su tada jednostavno premalena da bi shvatila takve stvari i ruganje, zezanje, zadirkivanje potpuno su normalne stvari u toj dobi.

Što napraviti ako izrugivanje pogađa moje dijete?

Prva stvar koju trebate učiniti jest, naravno – biti pozitivan i ne pokazivati da je to nešto jako loše i grozno. Pokušajte objasniti djetetu da je to u školi normalno i da se svi nečemu u školi rugaju te probajte pitati dijete je li se ikada netko drugi nekomu rugao . Također, kroz šalu recite kako su se i Vama u školi rugali te da Vas to nije toliko diralo te da to prođe s vremenom.

Ukoliko se izrugivanje i zadirkivanje nastavi, jasno ćete primijetiti po svojem djetetu do koje mjere je došlo. Naravno, Vi, kao roditelj, vidjet ćete kada je vrijeme da se nešto poduzme po tom pitanju. Ako se radi o samo jednom djetetu, uvijek možete na lijep način popričati s njegovim roditeljima te objasniti da Vam dijete muca i izrugivanje jako negativno utječe na njega. Ako se radi o grupnom izrugivanju, trebali biste se posavjetovati s učiteljicom/učiteljem.

Pravi prijatelji

Sudbina nam daje roditelje, prijatelje biramo sami.

Tema o pravom prijateljstvu jako je duboka i kompleksna te ne planiram ulaziti u nju previše duboko, već ću ovo poglavlje posvetiti prijateljstvu kroz oči osobe koja muca te se usredotočiti samo na stvari povezane s mucanjem.

Prvo ću probati nabrojati neke karakteristike i radnje pravog prijatelja osobe koja muca:

 • kada vidi da nešto želiš reći, kupiti, tražiti, ali jednostavno ne možeš započeti rečenicu i odustaneš, uskočit će i reći to umjesto tebe;
 • ako te netko zadirkuje (bilo kroz šalu ili u svrhu izrugivanja) i ako uoči da ti to smeta, uskočit će i početi izrugivati drugu osobu (naravno da nije lijepo na izrugivanje uzvratiti izrugivanjem, ali budimo realni – djeca to rade i to je normalno);
 • uvijek će te poslušati do kraja što želiš reći;
 • nikada te neće tjerati na obavljanje radnji koje ti stvaraju neugodnosti;
 • smijat će se ponekad tvom mucanju te nasmijati i tebe;
 • pokušat će ti pomoći u govoru, iako ti znaš da ti to samo odmaže;
 • davat će ti savjete kako pričati, iako znaš da to nema smisla;
 • pokušat će te oraspoložiti nakon „krize” koju si imao prilikom odgovaranja ili pričanja.

Najgore što možete učiniti jest povući se u sebe i ne dozvoliti nikom da Vam bude prisan prijatelj. Nemojte gledati na svoje mucanje kao na „tabu-temu“ o kojoj se ne smije pričati. Dapače, pričajte o toj temi što više, sa što više prijatelja i poznanika, nemojte se stidjeti mucanja. Kako da Vam prijatelji pomognu ako im ne kažete kako se osjećate, što Vam smeta, koje radnje, tj. događaje izbjegavate itd.?

Dopustite drugima da se smiju Vašem mucanju. Da, dopustite im i neka i Vama bude smiješno! Nemojte biti toliko zaštitnički nastrojeni prema mucanju i smatrati svaki smijeh kao uvredu, već sagledajte to iz drugog kuta – mucanje zna biti jako smiješno! Nemojte zamjeriti prijateljima ako se nasmiju kada zapnete u govoru i proizvedete neke čudne i smiješne zvukove.

4. Profesori/UčiteljiNazad
6. Može li se mucanje pobjediti?Naprijed